top of page

All ”kombucha” är inte kombucha


Opastöriserad kombucha är ingen garant för en äkta och levande produkt. Det finns nämligen andra sätt än pastörisering att avlägsna de nyttiga bakterierna på, vilket kan förklara varför det som påstås vara äkta kombucha kan förvaras i rumstemperatur.


Vi på Roots Kombucha vill uppmärksamma någonting som har besvärat oss ett bra tag; att det säljs allt fler drycker som kallas kombucha, men som enligt vår mening inte är kombucha.

Kombucha har på kort tid blivit väldigt populärt och efterfrågan förväntas öka ytterligare.  Men eftersom ”kombucha” inte är ett skyddat begrepp kan man i princip kalla vad som helst för det. Det öppnar för företag som ser en outnyttjad marknadsnisch, men som också tar väldigt tveksamma genvägar i tillverkningsprocessen.

Roots Kombucha tillverkar ofiltrerad, opastöriserad kombucha. Vår kombucha är naturligt kolsyrad, bryggd enligt traditionella metoder, och smaksatt med riktiga växter (inga koncentrat eller smakämnen). Det är så kombucha ska tillverkas, och varje steg bort från dessa metoder minskar kvaliteten.

Vi vill gärna förklara varför!

Opastöriserad kombucha är levande kombucha…

Pastörisering innebär att livsmedel värms upp (till mellan 70°och 140°C, beroende på process) för att döda mikroorganismer och därmed öka hållbarheten. Pastöriserad kombucha kan förvaras i rumstemperatur. Man slipper riskera att kombuchan bubblar över. Med andra ord: man slipper många bekymmer.  Ändå är pastörisering av kombucha en dålig idé, eftersom alla mikroorganismer i kombuchan dödas.

… om den inte är mikrofiltrerad

En annan lat genväg är att mikrofiltrera kombucha. I stället för att döda mikroorganismerna (som vid pastörisering), ”silar” man bort dem. Man tar alltså bort de miljarder hälsofrämjande bakterier som i kombucha anses ge positiva effekter för kroppen. Resultatet blir igen en produkt som håller sig mycket längre och inte behöver kylas, men som inte är riktig kombucha längre.

Att kombucha bör vara opastöriserad är något som kombuchaälskande konsumenter är hyfsat medvetna om. Däremot är det få som känner till att vad som säljs som ”raw” och opastöriserad kombucha kan ha mikrofiltrerats – vilket har i stort sett samma effekt. Kort sagt: kombucha som kan förvaras i rumstemperatur inte är riktig kombucha längre.

Naturligt kolsyrad kombucha är godare

En annan vanlig genväg för kombuchatillverkare är att kolsyra artificiellt. Istället för att ge bakterierna tid att skapa naturlig kolsyra, så pumpar man CO2  in i drycken. Detta görs för att förkorta tillverkningsprocessen, och göra slutprodukten mer standardiserad. Dock är artificiell kolsyrning helt onödig för kombucha och ger enligt oss en sämre produkt. Om kombuchan är opastöriserad så kan man få kolsyra helt naturligt. Däremot blir artificiell kolsyrning nödvändig om man pastöriserar eller mikrofiltrerar kombuchan. Vi anser inte att artificiell kolsyra är farligt, men vi tycker det är lite tröttsamt med ord som ”naturligt”, ”äkta” och ”original” på kombuchaflaskor som vi vet är artificiellt kolsyrade.  Precis som i champagne är naturliga bubblor i kombucha finare och godare på tungan än artificiella bubblor. Vi anser att artificiell kolsyra tenderar att ta över smakmässigt och snabbare bli avslagen, men det hela är mest en fråga om smak. Vi vill bara att konsumenter ska känna till skillnaden.

Kombuchakoncentrat = fusk

Det värsta vi vet är tillverkare som inte ens försöker fermentera te till kombucha, utan i stället blandar sött te med lite kombucha-koncentrat. Eftersom begreppet ”kombucha” inte är skyddat, så är detta tillåtet. Riktig kombucha ska bestå av fermenterat te till 100 procent, och inga blandningar. Eftersom kombuchabryggning är en långsam process som kräver mycket kunskap och ständig uppassning finns det en stor frestelse att producera ett koncentrat och blanda det med te och socker. Utan tvivel blir slutresultatet något helt annat än riktig kombucha; varken smaken eller hälsoeffekterna finns där.

Att smaksätta kombucha

Till sist vill vi säga några ord om smaksättning. Kombucha är en helt magisk dryck. Dess unika kemiska sammansättning lämpar sig utmärkt som bas för massor av spännande och naturliga smaksättningar. Tyvärr är det allt för vanligt att tillverkare använder koncentrat, smakförstärkare, och färgämnen. Kanske är vi lite gammaldags, men vi anser att ingefärasmak bör komma från ingefära, äppelsmak från äpplen, och honungssmak från honung. Kombucha kan och ska smaksättas med hela, äkta råvaror som ger fina och komplexa smaker och ofta bidrar med hälsosamma ämnen till drycken (så som ingefära eller gurkmeja). Naturliga smaksättningar gör processen mer komplicerad och kräver därför mer uppmärksamhet av tillverkaren. Varje råvara påverkar fermenteringsprocessen. Dessutom påverkar säsongen och odlingsförhållandena smakintensiteten hos naturliga råvaror. Naturen är inte standardiserad. Men vi tycker att det är värt det extra arbetet att hantera naturlig variation i våra råvaror, för att kunna tillverka kombucha som verkligen förtjänar epiteten ”äkta”, ”raw” och ”naturlig”.


Roots kombucha smaksätts med äkta råvaror, som honung, salvia, färsk ingefära och färsk gurkmeja.


Med denna text vill vi på Roots Kombucha uppmärksamma och informera konsumenter om skillnader i kombucha. Vi påstår inte att allt vi har diskuterat här är fundamentalt fel, ohälsosamt eller oetiskt. Däremot är det fel att vilseleda konsumenter. Tyvärr finns det i dag ingenting som förbjuder tillverkare att göra det. Vi startade Roots Kombucha för fyra år sedan och har tillverkat kombucha mycket längre än så. Vi har lärt oss mycket om kombucha under resans gång och vet att bryggningen tar tid och är svår att bemästra. Man måste ha tålamod och fokusera på detaljerna. Det finns alltid en frestelse att ta genvägar. Vi väljer att inte göra det. Nu vädjar vi till dig som konsument att värdera kvalitet. Bara om du som konsument skiljer på bra och dålig kombucha kommer de svarta fåren bland producenterna att ändra sitt beteende. Vi på Roots Kombucha säger inte att vi är bäst, men vi vet att vi gör bra kombucha, och vi jobbar hårt för det. Det finns många andra producenter som också gör riktigt bra kombucha. Samtidigt finns det producenter som vill tjäna snabba pengar. För dig som konsument är utmaningen att titta lite mer noggrant på etiketten och att lära dig lite mer om fermenteringsprocessen som leder till kombucha. Vårt mål är att övertyga dig om att det är värt din tid.

Stort tack att du har tagit dig tiden att läsa genom denna text!

Dina vänner från Roots of Malmö Kombucha

Senaste inlägg

Visa alla

8 kommentarer


jack owen
jack owen
24 okt.

Worrying about solving the SPSS assignment due to a lack of knowledge and expertise in research and data handling, get SPSS Assignment Help from experts in the USA. Professional experts support you in the best way in conducting research, planning, outlining, and organizing the content. They provide customized solutions for the assignment, ensuring accuracy and originality in work. With expert support, you can efficiently perform the research and writing process and prepare top-notch quality assignments.      

Gilla

You've come to the correct place if you need help with your biology assignment. They appreciate the effort you put into your assignment, but sometimes it takes a combination of effort, knowledge, and assistance to get the results that you want. For this reason, they are here to offer you the best and most excellent biology assignment helper available online. The assignment helper is devoted to making sure you succeed in biology and to provide you with the best support possible to accomplish your academic requirements. To get the most help for your biology assignments, get in touch with them. In order to guarantee pupil accessibility while upholding the best standards of service, they also provide affordable and clear costing. Depending…


Gilla

Andriy
Andriy
19 aug.

När jag lagade mat tänkte jag att det vore kul med ett avslappnat online-spel utan svenska licenskrav som ofta begränsar. Jag sökte och fann https://betconix.com/sv/casino-utan-svensk-licens/. De har välkomstbonusar, free spins, cashback och roliga kampanjer som verkligen kändes värdefulla — det gav både variation och längre spelstunder. I Sverige känns ofta valmöjligheterna mindre fria. Jag gillade att sidan var enkel att navigera och att erbjudandena kändes konkreta.

Gilla

Jag råkade råka över ett forum där folk diskuterade vilka texter som hjälper dem att slappna av. Oväntat blev det många röster på korta erotiska berättelser. Jag blev intresserad, började söka och hamnade på erotiska noveller :s hemsida. Det finns verkligen något speciellt där: berättelserna är korta men mycket rika, lättlästa och får dig direkt i rätt stämning.

Gilla

Hej! Om du behöver Topptipset-resultat rekommenderar jag att kolla in Topptipsetresultat klicka här – det har alltid den senaste datan. Du kan också kolla Svenska Spels officiella hemsida eller använda deras app för att skanna kuponger. För internationella matcher inklusive Bahia - The Strongest, kolla in FlashScore eller Livescore. Om matchen var inom Topptipset kommer dess resultat definitivt hos Svenska Spel!

Gilla

ADRESS

 

Roots of Malmö AB

Norra Grängesbergsgatan 28

214 50 Malmö

KONTAKT

 

info@rootskombucha.se

Tel: +46(0)762338544

 

Thanks for submitting!

©2023 by Gelato. Proudly created with Wix.com

  • Facebook
  • Instagram
  • Tick tack
  • Linkedin - Vit Circle
bottom of page