top of page
_MG_8745.jpg

Vi på Roots Kombucha är kända för våra innovativa och goda smaker. Vi smaksätter endast med äkta botaniska råvaror - inga koncentrat eller annat fusk. Vi utvecklar också hela tiden nya smaker och uppdaterar vårt smakutbud för varje årstid. Har du idéer för vad vi ska smaksätta vår kombucha med? Hör av dig till oss! Vi är idel öra.

VÅRA SMAKER

_MG_1624.jpg

INGEFÄRA

INGEFÄRA är den smaksättning som de flesta av våra kunder fastnar för först. Ingefära är en rot, ursprungligen av kinesiskt ursprung, som i dag odlas i alla tropiska regioner. Den har länge används i traditionell kinesisk medicin, men frågan är om det någonsin har varit så inne med ingefära som det är just nu. Inte så konstigt, eftersom det finns goda belägg för att ingefära hjälper mot en rad olika åkommor. Huvudvärk, muskelsmärta och högt blodtryck är några av dem. Vi från Roots Kombucha använder färsk ekologisk ingefära som fermenteras med vår kombucha i flera dagar innan vi silar av den.

HALLON & CITRONTIMJAN

I denna kombucha förenar vi HALLON och CITRONTIMJAN. Hallonen, som tillhör familjen rosväxter, ger kombuchan deras sötma. Vi använder den C-vitaminrika frukten, men även bladen går att använda, till exempel i te. Citrontimjan bidrar med uppfriskande syrlighet. Örten har använts både som läkeväxt, som en naturlig deodorant, och som smaksättare i tusentals år. Romarna, egyptierna och grekerna - alla använde den för många olika ändamål. Som att smaksätta mat eller för att stimulera god sömn. Till och med balsamering användes den till (dessa galna egyptier balsamerade ju allting). Citrontimjan är en distinkt art, beskriven i skrift redan 1811. Vi tycker att den har en unik smak som ger en perfekt motvikt till hallonens lyxiga sötma.

_MG_1629.jpg
_MG_1638.jpg

SVARTA VINBÄR

SVARTA VINBÄR är en buske som härstammar från Nordeuropa och Nordasien och länge har använts inom örtmedicinen. Förmodligen delvis på grund av dess höga halter av vitamin C (den här flaskan innehåller 50 procent av ditt rekommenderade dagliga intag!). Pågående forskning fokuserar också på bärens höga innehåll av polyfenoler (framförallt antocyaniner och quercetin) och gamma-linolensyra (dvs jättenattljusolja eller GLA). Kvistar, löv och bär är alla starkt aromatiska, med en härlig smak som passar utmärkt i många sammanhang. Vi använder både bär och blad som smaksättning, eftersom vi tycker att bärens sötma balanseras väl av bladens lite skarpare smak. Bladen, som används ofta i te, kan intressant nog även användas för att lägga in ättiksgurkor. Bladens höga halter av tanniner håller gurkorna knapriga.

gurkmeja

GURKMEJA är ett ord som många associerar med ett torrt gult pulver med bitter smak.  Till vår kombucha använder vi dock den färska varianten av gurkmeja. Denna sydindiska rot har en rysligt god och helt unik smak. Vissa tycker att smaken av vår gurkmejakombucha påminner om fläder, andra om svarta vinbär. Det är dock själva gurkmejaroten som utvecklar alla dessa smaknyanser i kombuchan. Det forskas just nu intensivt om de medicinska egenskaperna hos gurkmeja och dess aktiva substans kurkumin, bland annat inom cancerforskningen, och i traditionell indisk medicin är gurkmeja en trotjänare som har använts för att bota bland annat infektioner, inflammationer (till exempel reumatism), och matsmältningsproblem.

_MG_1627.jpg
_MG_1628.jpg

salvia & honung

SALVIA-HONUNG är ett resultat från en vinter av lustfyllt experimenterande med de smakrika örterna från vår egen koloniträdgård. Vi ville hitta en smaksättning som är delikat och lättdrucken utan att vara fruktig. Salvians runda och fylliga smak skapar i vårt tycke en perfekt balans med den naturliga syrligheten från kombuchan. För att ge smaken lite skjuts har vi tillsatt honung. Några av de hälsofrämjande egenskaper som brukar tillskrivas salvia är att den hjälper koncentrationsförmåga och kan stoppa överdriven svettning. Dessutom sägs den kunna lindra mensvärk.

Naturell

NATURELL är precis vad det låter som, kombucha rakt upp och ner utan smaksättning. Smaken från det svarta teet som är utgångspunkten för vår kombucha kan anas, ackompanjerad av en angenäm syrlighet och uppfriskande kolsyra som uppkommer naturligt genom fermenteringsprocessen. Kombucha är gott och gör gott – med låg sockerhalt och ett högt innehåll av b-vitaminer, anioxidanter och enzymer.

_MG_1621.jpg
lingon_keffirlime_MG_3217 copy.jpg

Lingon & kaffirlime

LINGON är lika förknippat med Sverige som älgar, midsommar och bokhyllan Billy. I princip alla lingon som konsumeras är viltplockade. Alla känner till lingonsylt och lingondricka, men visste du att osötade lingon har använts mot urinvägsinfektion inom folkmedicinen? En vetenskaplig förklaring kan vara att lingon innehåller låga halter resveratrol som är virushämmande. KAFFIRLIMEBLAD är en citrusväxt som producerar limeliknande frukter som man inte kan äta, men vars juice kan användas i naturligt vårdande shampoo. Bladen är en vanlig ingrediens i thaimat och har en särdeles fin citrussmak.

Sju Blommor

Har du sovit med sju sorters blommor under kudden för att hitta någon att gifta dig med? Funkade det inte? Testa i stället bjuda någon du raggat upp på denna dryck. Smaksatt med lavendel, ros, ringblomma, kamomill, lindblomma, hibiskus, och fläder. Vi lovar inget, men blommorna gifter sig i alla fall utmärkt med smaken från kombuchan. Dessutom har de hjälpt människor att hålla sig friska och snygga i tusentals år.

produktbild 7 blommor med råvaror.jpg
_MG_1781.jpg

fläder

FLÄDER har använts flitigt i matlagning, både för sin smak och för sina välgörande egenskaper. Den förkristna befolkningen i Nordeuropa trodde att fläder skulle locka till sig goda husandar. Därför fanns det fläderbuskar vid nästan varje gård. I dag intresserar sig forskare framförallt för fläderns anitvirala egenskaper.

INTE I SORTIMENT JUST NU

ÄPPLE & KRYDDOR

Vintern har alltid varit en tid för mustiga smaker. Det har att göra med lagringsmetoderna (fermentering, torkning, inläggning) som förändrar smakerna från sött till syrligt, beskt och salt. Starka smaker passar också den årstid som kräver mer uthållighet av människan. Vi på Roots hyllar den mörka tiden med vår blandning av ÄPPLE, INGEFÄRA, KANEL, KARDEMUMMA och NEJLIKA. Äpplena vi använder är obesprutade och kommer från Österlen i Skåne.

äpple 2021.JPG

Funky beets

RÖDBETA är en urgammal kulturväxt som förtärdes redan i det forntida Egypten, men då var det primärt för bladens skull som man odlade rödbetor. Först under romerska riket började man använda roten. Utöver smaken så har rödbetans färg alltid fått uppmärksamhet. Den används som färgämne, och det är inte konstigt att människor förr tänkte att rödbetor är bra för blodet. De har också ansetts motverka trötthet. Vi blandar rödbetans sötma med apelsinskalens beskhet, ingefärans styrka, myntans kryddighet och citronverbenans milda citrusdoft till en riktigt god och uppfriskande smakupplevelse. Vi kallar smaken FUNKY BEETS.

_MG_1899_20x30.jpg
bottom of page