top of page
_MG_2130.jpg

Gör din Egen Kombucha

Ingredienser
(för 1 liter)

Vi rekommenderar att brygga satser på 3-5 liter åt gången

ca. 3 g (1 matsked) svart te
1 l vatten
0,5 dl vitt socker
0,1 l färdig kombucha
smaksättare efter personlig preferens

 

Vad du behöver

en kombuchakultur
en behållare med stor öppning
kökshandduk, gummiband
köksutrustning (kastrull, sił, sked, slev, kniv, tratt)
trycksäker flaska med tät lock

Så gör du

Börja med att diska all din utrustning noggrant. Precis som vid all fermentering är det viktigt att tänka på hygienen, annars kanske fel bakterier förökar sig.

 

Steg 1: Koka sött starkt te

Koka upp vattnet. Tillsätt teet och låt koka i 5 till 7 minuter. Sila bort tebladen och tillsätt sockret. Koka i 3 till 5 minuter. Ta bort från spisen.

 

Steg 2: Kyl ner teet till rumstemperatur

Låt teet svalna till rumstemperatur. För att skynda på kylningen kan du sätta kastrullen med locket på i kallt vatten.

 

Steg 3: Överför kombucha-kulturen till teet

Häll teet i behållaren och lägg i kombuchakulturen. För hygienens skull ska du helst inte ta i den direkt med händerna, utan använd hellre sked eller tång. Tillsätt sedan den färdiga kombuchan från förra satsen (cirka 10 % av volymen) i behållaren. Täck behållaren med kökshandduk och sätt fast den med gummiband.

 

Steg 4: Låt stå i 1 till 2 veckor

Ställ behållaren på ett varmt skyddat ställe. Idealtemperatur är några få grader över rumstemperatur. Låt stå i 1till 2 veckor.

 

Kombuchan är klar när den smakar syrligt. Hur syrlig den ska vara bestämmer du – provsmaka dig fram till vad du tycker är godast!

 

Steg 5 (om du vill): Smaksätt kombuchan och få den att kolsyras

(I det steget har du samtidigt redan påbörjat en ny sats kombucha – det vill säga börjat med steg 1 igen.)

 

Häll den färdiga kombuchan i trycksäkra flaskor. (Häll i lite extra socker om du vill. Den gör att kombuchan kolsyras mer och att slutprodukten får lätt sött smak.) Rengör smaksättaren och skär den i små bitar. Lägg ner smaksättaren i flaskan, stäng och låt stå i 3 till 5 dagar på varm, mörk plats. Förvara därefter flaskorna i kylskåp. Njut!

bra att komma ihåg

  • Du kan använda olika tesorter för att göra kombucha, men akta dig för te som innehåller eteriska oljor, till exempel Earl Grey. Roots Kombucha använder svart te eftersom det enligt våra erfarenheter ger bäst resultat. Dessutom är det det svarta teet som traditionellt använts vid kombuchabryggning.

  • Du kan även testa andra energikällor än socker för kulturen, till exempel agavesirap, men då får du räkna med mer varierande resultat. Undvik honung, som innehåller naturliga antibakteriella ämnen som kan hämma kombuchakulturen.

  • Du kan experimentera med både te- och sockermängd för att hitta den styrka och söthet du gillar bäst.

  • Testa gärna olika smaksättare – till exempel blad, bär och rötter – men var alltid noggrann med att rengöra dem.

  • När din kombuchakultur har vuxit till sig är det dags att dela den. Dra den itu med hjälp av något köksredskap – det brukar gå lätt. Hälften kan du spara i en glasburk täckt med kombucha i kylskåpet. Då har du en reservkultur i fall din kultur blir dålig eller om du vill ge bort en.

  • Håll koll på din kombuchakultur. Börjar den ser konstig ut och/eller kombuchan smakar märkligt är det bäst att slänga kulturen och börja med en ny.

  • Använd aldrig keramikbehållare för att göra eller lagra kombucha. Kombucha är surt och har därmed förmåga att lösa tungmetaller ur keramikglasyren. Metall är inte heller bra för kombuchakulturen, med undantag för rostfritt stål som går bra att använda. Glas, trä och livsmedelsgodkänd plast är de material som lämpar sig bäst.

  • Den ideala temperaturen för kombuchafermentering är 2 till 5 grader över rumstemperatur, men det fungerar även vid lägre eller högre temperatur. Ju lägre temperaturen är, desto långsammare sker fermenteringen. Ju varmare kombuchakulturen har det, desto snabbare sker processen. Men högre temperaturer än cirka 30 grader klarar den inte av.

bottom of page