top of page
file1.jpg.png

starta din egen scoby

Ingredienser
(för 1 liter)

1 flaska opastöriserad, ofiltrerad kombucha
ca. 3 g (1 matsked) svart te
1 l vatten
0,5 dl vitt socker

 

Vad du behöver

en behållare med stor öppning
kökshandduk, gummiband
kastrull med lock

Så gör du

Börja med att diska all din utrustning noggrant. Precis som vid all fermentering är det viktigt att tänka på hygienen, annars kanske fel bakterier förökar sig.

 

Steg 1: Koka sött starkt te

Koka upp vattnet. Tillsätt teet och låt koka i 5 till 7 minuter. Sila bort tebladen och tillsätt sockret under regelbunden omrörning koka i 3 till 5 minuter. Ta bort från spisen.

 

Steg 2: Kyl ner teet till rumstemperatur

Låt teet svalna till rumstemperatur. För att skynda på kylningen kan du sätta kastrullen med locket på i kallt vatten.

 

Steg 3: Tillsätt kombuchan

Häll teet i behållaren och tillsätt därefter en hel flaska opastöriserad kombucha i teet. Förhållandet mellan te- och kombuchamängderna ska vara mellan 3:1 och 5:1, det vill säga tre till fem gånger så mycket te som kombucha. Täck behållaren med kökshandduk och sätt fast den med gummiband.

 

Steg 4: Låt stå i 3 till 4 veckor

Ställ behållaren på ett varmt skyddat ställe. Idealtemperatur är några få grader över rumstemperatur. Låt stå i 3 till 4 veckor, tills ett tunt lager kombuchakultur har bildats på ytan och teet har fått en lätt vinägerdoft. Kombuchan är nu färdig.

 

Använd innehållet i behållaren (kulturen och vätskan) till att brygga ny kombucha. Det vill säga – gör om processen från steg 1, men i stället för att tillsätta en flaska köpt kombucha i steg 3 så använder du din egenbryggda.

bra att komma ihåg

  • Du kan använda olika tesorter för att göra kombucha, men akta dig för te som innehåller eteriska oljor, till exempel Earl Grey. Roots Kombucha använder svart te eftersom det enligt våra erfarenheter ger bäst resultat. Dessutom är det det svarta teet som traditionellt använts vid kombuchabryggning.

  • Du kan även testa andra energikällor än socker för kulturen, till exempel agavesirap, men då får du räkna med mer varierande resultat. Undvik honung, som innehåller naturliga antibakteriella ämnen som kan hämma kombuchakulturen.

  • Du kan experimentera med både te- och sockermängd för att hitta den styrka och söthet du gillar bäst.

  • Testa gärna olika smaksättare – till exempel blad, bär och rötter – men var alltid noggrann med att rengöra dem.

  • När din kombuchakultur har vuxit till sig är det dags att dela den. Dra den itu med hjälp av något köksredskap – det brukar gå lätt. Hälften kan du spara i en glasburk täckt med kombucha i kylskåpet. Då har du en reservkultur i fall din kultur blir dålig eller om du vill ge bort en.

  • Håll koll på din kombuchakultur. Börjar den ser konstig ut och/eller kombuchan smakar märkligt är det bäst att slänga kulturen och börja med en ny.

  • Använd aldrig keramikbehållare för att göra eller lagra kombucha. Kombucha är surt och har därmed förmåga att lösa tungmetaller ur keramikglasyren. Metall är inte heller bra för kombuchakulturen, med undantag för rostfritt stål som går bra att använda. Glas, trä och livsmedelsgodkänd plast är de material som lämpar sig bäst.

  • Den ideala temperaturen för kombuchafermentering är 2 till 5 grader över rumstemperatur, men det fungerar även vid lägre eller högre temperatur. Ju lägre temperaturen är, desto långsammare sker fermenteringen. Ju varmare kombuchakulturen har det, desto snabbare sker processen. Men högre temperaturer än cirka 30 grader klarar den inte av.

bottom of page